in

Ovo su najbolji filmovi o muzičarima

Zaista je teško izdvojiti koji su najbolji filmovi o muzičarima, jer ih ima toliko dobrih. Ipak, na ovoj listi prvih 7 se odnosi na muzičare koji su zaista postojali.

Foto: IMDb

Ali, ipak su poslednja 3 filma o fiktivnim muzičarima.

Amadeus

Da i kompozitor klasične muzike može da se ponaša kao rok zvezda, odlično je prikazao reditelj Miloš Forman u ostvarenju posvećenom Volfgangu Amadeusu Mocartu. Tom Hals glumio je glavnog lika, predstavljenog kao razmaženog genija, koji je u stalnom sukobu sa formalno nastrojenim Salijerijem.

I’m Not There

U veoma neobičnom biografskom filmu o muzičkoj legendi Bobu Dilanu, reditelj Tod Hejns imao je krajnje interesantan pristup. Naime, Dilana je u različitim verzijama glumilo čak šest glumaca, među kojima su bili Kejt Blanšet, Kristijan Bejl, Ričard Gir, i Hit Ledžer.

Control

Ljubitelji grupe Joy Division dobili su izuzetan film, najviše zasnovan na ličnoj priči frontmena – Ijana Kertisa. Za uspeh ovog ostvarenja najviše je zaslužan Sem Rajli u glavnoj roli, kao i odluka reditelja Antona Korbejna da film bude crno-beo.

Rocketman

Reditelj Dekster Flečer je u formi biografskog mjuzikla ispričao priču o živoj legendi – Eltonu Džonu. Ovu zahtevnu ulogu na sebe je preuzeo glumac Teron Edžerton, koji je zasluženo dobio sve same pozitivne kritike (i opljačkan barem nominacije za Oskara).

La Vie en Rose

Kompleksnu ličnost pevačice Edit Pjaf upečatljivo je prikazala glumica Marion Kotijar. Muzika je za Edit bila spas i beg od traumatičnog života, što nam je do znanja jasno dao reditelj Olivije Dan.

Walk the Line

Džoni Keš i Džun Karter bili su omiljeni par kantri muzike, a njih su u ovom filmu maestralno odigrali Hoakin Finiks i Ris Viterspun. Reditelj Džejms Mangold uspeo je da prikaže neverovatnu ljubavnu priču, duboko povezanu sa muzikom koju su Džoni i Džun stvarali.

The Doors

Grupa The Doors svakako je jedna od onih koja se upisala u istoriju muzike. Pod rediteljskom palicom Olivera Stouna, sa Valom Kilmerom u ulozi zavodljivog Džima Morisona, dobio se film koji govori više od puke potrebe za seksom, drogom i rokenrolom.

Whiplash

Demijan Šazel režirao je film koji govori o talentovanom i veoma ambicioznom bubnjaru. Njega glumi Majls Teler, dok profesora koji ga podučava tumači Dž.K. Simons. Pitanja gde je granica i šta je uspeh, sjajno su prikazana u ovom napetom kinematografskom ostvarenju.

Frank

Neobična priča odvija se kada mladi muzičar postane deo ekscentrične pop grupe, čiji frontmen krije svoj lik ispod bizarne džinovske maske. Reditelj Leni Abramson napravio je odličan izbor glumaca, kada je za glavne role angažovao Majkla Fasbendera i Donala Glisona.

Inside Llewyn Davis

Braća Koen su u ovoj crnoj komediji ispričala priču o folk pevaču koji pokušava da se ostvari i proslavi. Kao gledaoci pratimo nedelju dana njegovog života tokom šezdesetih godina u Americi. Pevača igra Oskar Ajzak, dok se pojavljuju i drugi sporedni likovi, uključujući i muzičara Džastina Timberlejka.

Za sve ljubitelje muzike, ako uopšte postoje oni koji to nisu, evo još 10 naslova vrednih pažnje: Selena, Ray, The Blues Brothers, High Fidelity, Almost Famous, 8 Mile, 24 Hour Party People, A Star is Born, Bohemian Rhapsody, Sid and Nancy.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0