in

Filmovi koje ćete pogledati jednom i nikad više

Da li vam je poznat onaj osećaj kada završite sa gledanjem nekog filma koji vas je dirnuo, potresao, rasplakao ili pogodio na neki drugi način – koji je jednostavno dobar – a da istovremeno znate da ne biste više nikada mogli da ga odgledate?

 Foto: imdb.com

Ne brinite, niste usamljeni. Čitav niz sjajnih ostvarenja u istoriji kinematografije ostavlja poptuno isti utisak na publiku širom sveta.

Total film izabrao je čak 50 najboljih filmova za koje je teško da ćemo ih gledati više od jednom, a mi vam prenosimo najzanimljivije naslove sa njihove liste. Upozoravamo vas da opisi filmova otkrivaju važne detalje iz same radnje, odnosno sadrže tzv. spojlere.

1. Američka istorija X (1998)

Priča o dvojici braće, pripadnika neonacističkog pokreta, od kojih jedan nakon brutalnog rasističkog zločina završava iza rešetaka. Nakon povratka iz zatvora, stariji brat utiče na mlađeg da promeni svoje ekstremne stavove.

Zašto ćete ga gledati samo jednom: Šokantna brutalnost i mržnja prikazani u sceni prebijanja (“Zagrizi ivičnjak”) proganjaće vas kroz ceo film.

2. Solaris (1972)

https://www.youtube.com/watch?v=Th__RHsqMfQ

Iako je remek delo Andreja Tarkovskog smešteno na svemirskoj stanici, pre je reč o psihološkoj drami nego naučno-fantastičnom filmu. Tarkovski istražuje koliko je teško reagovati na sofisticirane replike preminulih voljenih osoba, koje iznenada počinju da se pojavljuju.

Zašto ćete ga gledati samo jednom: Dok gledate kako se likovi pitaju mogu li da prihvate činjenicu da su se njihovi voljeni vratili iz mrtvih, borićete se sa temama oproštaja i pokajanja.

3. Povratnik (2015)

Hju Glas koji je ostavljen da umre u šumi nakon što ga je napao medved, luta kroz divljinu kako bi se osvetio čoveku koji mu je ubio sina.

Zašto ćete ga gledati samo jednom: Iscrpljujuć je. Dok se Dikaprio probija kroz zavejani pejzaš praktično osetite bol u njegovom slomljenom telu, a scena zlostavljanja mlade Indijanke izazvaće vam mučninu u stomaku.

4. Čovek slon (1980)

Priča o Džozefu Meriku, teško deformisanom čoveku koji je živeo u Londonu na kraju 19. veka. Prvo ga upoznajemo kao cirkusku atrakciju, da bi zatim našao novi život zahvaljujući ljubaznošću jednog hirurga i nekolicine drugih ljudi.

Zašto ćete ga gledati samo jednom: Gledanje kako ipak većina ljudi tretira Merika kao čudovište, će vas izmrcvariti. A kad saznate da je film baziran na istinitoj priči, stvari postanu još gore.

5. I konje ubijaju, zar ne? (1969)

Radnja filma dešava se tokom Velike depresije i prati Roberta i Gloriju koji se takmiče na plesnom maratonu. Kada otkriju da je reč o prevari i da nagradni fond zapravo samo pokriva navodne troškove pobednika, Glorija odlučuje da oduzme sebi život, u čemu joj Robert pomaže. Svoj postupak on opravdava rečenicom: “I konje ubijaju, zar ne?”

Zašto ćete ga gledati samo jednom: Zaboravite Robertovo pragmatično pravdanje Glorijinog (samo)ubistva, sam prikaz života tokom Velike depresije čini film mučnim za gledanje.

6. Prelepo (2010)

Uksbal je samohrani otac koji podiže dvoje dece tako što ilegalnim imigrantima obezbeđuje posao u Barseloni. Kada sazna da umire od raka prostate, Uksbala počinje da muči pitanje ko će da brine o njegovoj deci kada ga više ne bude bilo, dok ga istovremeno proganja krivica zbog smrti imigranata koji su se ugušili usled kvara na sistemu za grejenje koji im je ugradio.

Zašto ćete ga gledati samo jednom: Jeste li upravo pročitali opis filma? Da li je potrebno navoditi još razloga?

7. Hotel Ruanda (2004)

Radnja filma dešava se tokom genocida u Ruandi, gde upravnik jednog hotela, Pol Rusesabagina, skriva pripadnike naroda Tutsi u svom objektu. Uplašen za život svoje žene i dece, kao i brojnih prijatelja, Pol stavlja mnogo toga na kocku, kako da bi učinio ispravnu stvar.

Zašto ćete ga gledati samo jednom: Iako Polova priča govori o nadi i spasenju, ne možete da zažmurite na grozote genocida u Ruandi.

8. Sedmi pečat (1957)

Film se dešava u doba kuge, i prati susret jednog krstaškog viteza i same Smrti koja mu se ukazala kako bi mu rekla da je njegov život gotov. U pokušaju da produži svoj vek, vitez izaziva Smrt na pratiju šaha.

Zašto ćete ga gledati samo jednom: Dešava se u doba kuge i jedan od glavnih likva je Smrt.

9. Sofijin izbor (1982)

Sofija je poljska imigrantkinja koja živi u Bruklinu, a njen “izbor” vidimo kroz flešbek kada je sa svoje dvoje dece bila u nacističkom logoru Aušvic, gde je ucenjena da izabere dete koje neće biti ubijeno ili će u suprotnom oboje biti poslati u gasnu komoru.

Zašto ćete ga gledati samo jednom: Legenda kaže da je Meril Strip prihvatila da scenu “izbora” snimi iz samo jednog pokušaja, i da je više nikada ne ponovi. To vam dovoljno govori.

10. Dvanaest godina ropstva (2013)

Solomon Nortap je slobodan Afroamerikanac iz Njujorka koji je kidnapovan i prodat u roblje jednoj plantaži na jugu SAD. Nortap je 12 godina pokušavao da pobegne od ropstva i za to vreme je bio svedok brojnih užasa.

Zašto ćete ga gledati samo jednom: Ropstvo, kidnapovanje, silovanje, linčovanje – izaberite razlog. Najjači je verovatno to što je reč o istinitoj priči.

11. Blue Valentine (2010)

Priča o raspadu jednog braka isprepletana sa scenama iz vremena srećnog početka njihove veze.

Zašto ćete ga gledati samo jednom: Najlepši i najgori momenti u jednoj vezi, izmešani u jednu celinu, predstavljaju preveliku emotivnu vrtešku za gledaoce.

12. Prohujalo sa vihorom (1939)

Priča o Skarlet O’Hari, ćerki vlasnika plantaže pamuka, i ljubavnom trouglu u kojem je zaglavljena – između svoje prave ljubavi Ešlija i šarmantnog Reta Batlera za kojeg se na kraju udaje. Dok besni američki građanski rat, gledamo kako tvrdoglavo ponašanje dovodi Skarlet u brojne neprijatne situacije.

Zašto ćete ga gledati samo jednom: Film traje tri i po sata i pronalaženje vremena za ponovno gledanje je izazov sam po sebi, obaška što ponašenje Skarlet O’Hare ume da iritira.

13. Grob svitaca (1988)

Verovatno najtužniji crtani film svih vremena, prati život brata i sestre tokom Drugog svetskog rata u Japanu, koji se bore da prežive nakon što im je majka stradala u bombardovanju.

Zašto ćete ga gledati samo jednom: Patnja dece, gladovanje i na kraju smrt. Znajući da deca u ratom zahvaćenom Japanu 40-ih, nisu imala izbora, čini film još mučnijim za gledanje.

14. Šindlerova lista (1993)

Smatran jednim od najboljih filmova svih vremena, ovo remek delo Stivena Spilberga istovremeno je jedno od najtežih filmova za gledanje, jer detaljno prikazuje monstruoznost Holokausta. Baziran na istinitoj priči, film govori o nemačkom privredniku Oskaru Šindleru, koji je tokom Drugog svetskog rata spasio više od hiljadu Jevreja.

Zašto ćete ga gledati samo jednom: Iako priča o Šindleru govori o ljudskosti i nadi, Spilberg se ne ustručava da pokaže brutalnost nacističkog režima.

Kompletnu listu možete pogledati na sajtu Total filma, ali uvereni smo da ima naslova koji biste dodali. U komentarima navedite navedite svoj izbor filmova koji su na vas ostavili jak utisak, ali koje najverovatnije više nikada nećete pogledati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments