in

Vatreni vodopad u parku Josemiti je čudesan fenomen prirode

Svakog februara hiljade posetilaca okupi se u američkom nacionalnom parku Josemiti kako bi posmatrali događaj koji oduzima dah.

Foto: Shutterstock

Nacionalni park Josemiti nalazi se u Kaliforniji, u planinama Sijere Nevade. Jedan je od najposećenijih tamošnjih parkova, a ujedno je i dom neobičnom prirodnom fenomenu po imenu vatreni vodopad “Horsetail” (Konjski rep).

Horsetail je vodopad koji se javlja povremeno, kada pada kiša ili se sneg otopi na El Capitanu, granitnoj steni visokoj kilometar.

Teče s visine od oko 619 metara, a svake godine, oko Dana zaljubljenih, sunčevi zraci padaju na vodopad pod takvim uglom da se odbijaju o granit iza vodopada, dajući vodi jarko crvenkastu boju, što stvara iluziju vatre ili tekuće lave.

Ovaj prirodni fenomen traje približno dve sedmice.

Godinama je bila stvar sreće biti na pravom mestu u pravo vreme kako biste posvedočili ovom događaju koji oduzima dah. Zbog toga je Aron Mejers, fotograf i inženjer, osmislio kompjuterski program za merenje ugla pod kojim Sunce sija.

Na taj je način uspeo predvideti da će 22. februara biti najbolje vreme za posmatranje vodopada, piše UNILAD.

Prošle je godine čak 2.000 ljudi posetilo park u jednom danu u želji da uslikaju vatrene vodopade. Služba nacionalnog parka odlučila je da ograniči pristup ove godine kako bi koliko – toliko zaštitili životnu okolinu, uključujući lokalnu vegetaciju i reku Mersed koja teče parkom.

Na njihovoj internet stranici navodi se da su posetioci prošle godine za sobom ostavili smeće, kao i da je nedostatak javnog toaleta prouzrokovao nepovoljne sanitarne uslove.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0