in

Šta je pandemija, a šta epidemija?

Svetska zdravstvena organizacija proglasila je pandemiju koronavirusa. Prvi čovek SZO Tedros Adanom Gebrejesus apelovao je da se reč “pandemija” ne koristi olako kako ne bi izazvala bespotrebnu paniku.

Foto: Shutterstock

Osnovna razlika između pandemije i epidemije je što je pandemija širenje virusa na globalnom, a epidemija na regionalnom nivou.

Na primer, kada se koronavirus pojavio samo u Kini, proglašena je epidemija u ovoj zemlji. Kako se virus rapidno širio i, do sada zahvatio čak 116 zemalja sveta, SZO je širenje virusa Covid-19 proglasilo pandemijom.

“Pandemija je reč koja, ako se nepravilno koristi, može da izazove strah ili neopravdano prihvatanje situacije kao da je borba gotova i da tako dovede do nepotrebne patnje i smrti“, izjavio je Tedros Adanom Gebrejesus na konferenciji za medije.

Foto: Shutterstock

On je dodao da je ovo prva pandemija uzrokovana koronavirusom. Poslednji put pandemija je bila proglašena 2009. godine, uzrokovana virusom H1N1, poznatijom kao “svinjski grip”.

Virus, od kog je umrlo 200.000 ljudi, prvobitno je otkriven u Meksiku, a najugroženiji su bili deca i mladi, piše NBC News.

Koronavirus najopasniji je za starije odrasle osobe i hronične bolesnike. Prema podacima sajta ncov19.live do sada se virusom Covid-19 zvanično zarazilo preko 125.000 ljudi. Više od polovine se izlečilo, a umrlo je oko 4600 ljudi.

Чланак Šta je pandemija, a šta epidemija? се појављује прво на .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0