in

“Roleks” iz 70-ih američkog veterana koji je kupio za 350 dolara danas neprocenjiv!

Američki vazduhoplovni veteran doživeo je neverovatan šok kada je njegov “roleks”, koji je kupio 70-ih godina za 345 dolara, procenjen na čak 700.000 dolara.

Foto: Shutterstock

U emisiji “Antiks roudšou” na televiziji Pi-Bi-Es pojavio se američki veteran, koji je na sajam antikviteta doneo svoj ručni sat na procenu.

Veteran, koji je bivši pripadnik vazduhoplovnih snaga SAD, primetio je dok je bio stacioniran na Tajlandu 70-ih godina da piloti komercijalnih aviona nose “roleks” satove, pa je pomislio da se radi o dobrom brendu.

Nekoliko godina kasnije kada je odlučio da kupi sat, naručio je “roleks ojster kozmograf” za 345,97 dolara, što je 1974. godine iznosilo jednu mesečnu platu vojnika.

Kasnije, kada mu je sat stigao, veteran je odlučio da je sat previše lep da bi sa njim ronio, pa čak i da ga nosi u svakodnevnim prilikama. Onda je odlučio da ga skloni na sigurno i stavio ga je u sef zajedno sa originalnom kutijom, pakovanjem i papirologijom.

“Roleks dejtona”, kako je sat poznat, veoma je tražen među kolekcionarima iz velikog broja razloga, između ostalih i zato što je Pol Njumen nosio sličan model u filmu Winning.

Međutim, sat koji je veteran doneo smatra se za stepen boljim, jer njegov model imao bolju otpornost na vodu zbog čega nosi oznaku „ojster“ (ostriga), što ga čini izuzetno retkim primerkom.

Pošto ga zapravo nikada nije nosio, na polećini kućišta je čak ostala čitava papirna oznaka sa serijskim brojem, koja najčešće vrlo brzo izbledi od nošenja. Osim toga, imao je originalno pakovanje i kutiju, zajedno sa savršeno očuvanom dokumentacijom.

Zbog svega toga, a i zbog povećane potražnje za tim modelom u poslednjih nekoliko godina, trgovac antikvitetima procenio je da bi sat moao da dostigne između 500.000 i 700.000 dolara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0