in

Ovo su najlepši gradovi na svetu

Nismo ni svesni koliko lepih gradova i destinacija postoji na ovom svetu koje bi trebalo posetiti, piše Harpers Bazaar. Predstavljamo vam listu gde su najlepši gradovi na svetu.

Foto: Shutterstock

Teško je izdvojiti nekoliko njih i gotovo uvek ćete neki preskočiti jer ova naša planeta pruža neverovatne lepote koje često ne vidimo jer smo zauzeti nekim drugim stvarima.

Firenca, Italija


Dok Rimu, svakako, pripadaju zasluge što je najstariji grad u Italiji, Firenca drži plamen čiste italijanske lepote. Šetnja bilo kojom ulicom od kaldrme otkriće vam zadivljujuće trgove i katedrale, a prizor Firentinske katedrale jednostavno ostavlja bez daha.

Šta, pored ovoga, morate obavezno videti? Muzeje i galerije u kojima se nalaze neka od najznačajnijih dela svetske umetnosti, Mikelanđelovog Davida postavljenog na posebno dizajniranoj podlozi itd.

Sankt Petersburg, Rusija


Pre nego što je nastao Sankt Petersburg, ruski Pariz istoka, na njegovom mestu je bila nenaseljena močvara. Iz tih skromnih temelja, Petar Veliki (car do 1728. godine), podigao je ruski grad da bi se suprotstavljao baroknim i renesansnim tvrđavama zapadnog dela Europe, u velikoj meri se oslanjajući na parišku kraljevinu.

Njegova lepota leži i u brojnim diskretnim ostrvima, prelepim delovima Nevske avenije, carskim tornjevima Ermitaža – muzeja koji sadrži toliko umetničkih dela da biste mogli da provedete celi život šetajući njegovim dvoranama i da nikada ne pregledate sve.

Čarlston, Južna Karolina


Smešten na atlantskoj obali Južne Karoline, Čarlston posetioce privlači poput magneta. Ovaj grad osnovan je davne 1670. godine i sadrži The Battery aveniju prepunu prelepih kuća, ulicu Čalmers koja je sva u kaldrmi i bermudskom krečnjaku i osim njih nema nekih značajnijih starina.

Umesto toga, on je dom glamuroznog i bujnog života koji potiče stalno širenje barova, novih južnjačkih kuhinja, destilerija svetskih klasa i stilizovanih hotela.

Kejptaun, Južnoafrička Republika


Za one koji žive u Londonu i Njujorku sasvim je prirodno da grad zamisle kao mesto od kojeg priroda može biti prilično daleko. Međutim, Kejptaun ima drugačiju priču: on je zasenjen lepotom planine Table i plažama prepunim pingvina, a prelepa priroda važan je deo svakodnevnog života ovog energičnog grada.

Od zelenih pluća koja predstavljaju botanički vrtovi Kirstenboš, do noćnog života na vodi, Kejptaun spada u jednu od najdramatičnijih i najuzbudljivijih lokacija na svetu. Godine 2014. proglašen je i za svetsku prestonicu dizajna, demonstrirajući svoj neverovatan spoj prirodne lepote i ljudske kreativnosti.

Briž, Belgija


Ova bivša morska luka u Zapadnoj Flandriji do danas je ostala vodeni grad, usprkos pomeranju obale. Mreža šarmantnih kanala povezuje ovaj mali polis divnih zvonika, pitomih kuća i bukoličkih trgova s prostranim vodama Severnog mora.

Od Zelenog kanala s ljudima izrađenim od drveća i stablima iz 17. veka koji se nalaze na rubu obale, pa sve do zlatnog glamura Briža i glavnog trga izrađenog u baroknom stilu, ovaj grad predstavlja živu tapiseriju.

U veličanstvenoj arhitekturi Briža i iznimnim ljudima najbolje je uživati iz jednog od mnoštva uličnih kafića koji su, ujedno, i mesta na kojima Belgijanci uživaju u svojoj opsesiji pivom koje pripremaju monasi.

Edinburg i Lejt, Ujedinjeno Kraljevstvo


Zbog raskalašene romantike, Edinburg i njegovo primorsko naselje, Lejt, predstavljaju najlepši grad u Velikoj Britaniji.

Ovde se održava i najveći svetski godišnji festival umetnosti, a možete uživati i u njegovim predivnim ulicama u viktorijanskom stilu, šarmantnim pabovima i tržnim centrima, prelepoj arhitekturi i, ništa manje kultnom, dvorcu u Edinburgu.

Lejt, gradska luka, postao je novi trend u ovom području. Postao je poznat po filmu “Trainspotting”, a nakon toga je kroz nekoliko godina postao središte barova, restorana, galerija itd.

Jaipur, Indija


Putovanje u Indiju nije potpuno ako ne posetite veličanstvo Starog grada, skoro filmsko putovanje kroz golemi kompleks gradske Palate koja je prepuna boja, palate vetrova roza boje i astronomska opservatorija Jantar Mantar.

Sve ovo je izgradio kralj Savai Džai Sing II. još 1734. godine, a sada su deo UNESCO-ve svetske baštine. Pored poseta ovom gradu bogatog istorijom, obavezno biste trebali da posetite i draguljske četvrti, uključujući i Palatu dragulja (koju su posećivale i princeza Dajana i Elizabet Tejlor) i uzmete amajliju za sebe.

Kjoto, Japan


U ovoj legendarnoj japanskoj metropoli miris prošlosti se oseća svuda. Kjoto je jedan od najočuvanijih drevnih gradova u zemlji, a putovanje ovde će vas upoznati sa stotinama godina japanske kulture.

Prirodni sjaj okruga Arašijama (kroz koji teče reka Honzu), jarke boje cveta trešnje u martu i aprilu, 1.000 vrata crvenog torijuma – prepoznatljivog svetišta Fušimi Inari… Sve su to samo neki delovi lepote ovog grada. Svakako, vedrinu i lepotu pronaći ćete u crvenom dvorcu Nijo i gradskom pejzažnom vrtu.

Šefšauen, Maroko


Smešten među visinama planine Atlas, Šefšauen predstavlja istorijski lavirint – grad, čije su kuće čuvene po tome što su obojene u nijanse upečatljivo plave boje. Pojavile su se razne teorije o poreklu te tradicije: od njihove verske simbolike, do jevrejskih stanovnika koji su se nastanili u gradu 1930-ih i 1940-ih godina.

Čak postoji i teorija o funkciji ove boje kao sredstva za hlađenje i prirodnog sredstva za odbijanje kukaca. Bez obzira na to koja je teorija tačna, prizor je očaravajući.

Za razliku od užurbanosti i energije Marakeša, ovaj planinski grad nudi mogućnost za uživanje nešto sporijem načinu života i svakako, za uživanje u nekim od najneverovatnijim pejzažima Severne Afrike.

Kvinstaun, Novi Zeland


Kvinstaun je smešten uz mirne obale jezera Vakatipu i poznat je kao avanturistička prestonica sveta, a to znaju svi pravi zavisnici o adrenalinu. Okružen zadivljujućim pejzažima južnog ostrva Novog Zelanda, ovaj grad je raj za vino, hranu i zabavu, a često se opisuje i kao jedan od najsvečanijih gradova na svetu.

Okružen sopstvenim jezerima i nizom upečatljivih susednih planina, ovo je možda najspektakularnije lociran grad na svetu.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments