in

Neobična stvarna mesta koja izgledaju poput optičke iluzije

Predivna prirodna mesta koja izgledaju poput optičke iluzije očaravaju sve posetioce. Put Atlantik i most u Nemačkoj samo su neka od mesta koje uživo izgledaju potpuno drugačije.

Foto: Shutterstock

Put Atlantik

Slikovit put u Norveškoj izgleda kao da se spušta u nebo. Most je u stvarnosti zakrivljen prema dole, ali uhvaćen iz pravog ugla, izgleda kao opasna optička iluzija. 


Slane površine u Boliviji

Kada se slane ravne površine u Boliviji prekriju tankim slojem vode, površina postaje reflektujuća i čini se kao da svaka osoba ili stvar na njima jednostavno pluta. 


Magnetno brdo

Magnetno brdo je gravitacijsko brdo u blizini Leha u gradu Ladah u Indiji. Zbog svoje okoline, čini se da se naginje prema gore, ali zapravo se naginje prema dole. Jedna od teorija kaže kako postoji jaka magnetna sila koja proizlazi iz brda i vuče vozila prema njemu kad voze na putu.


Most Rakoc

Ovaj je most sagrađen u Nemačkoj 1860. godine. Izgrađen je u savršenom polukrugu, tako da kada ga svetlost pogodi na pravom mestu, most izgleda kao neprekinuti krug.


Nacionalni park Namib-Naukluft

Ova prirodna optička iluzija izgleda kao slika. Afričko drvo života ostaje da stoji radi suve klime. Zbog kontrasta između belog poda, tamnih stabala i sunca koje se odbija, ne izgleda kao deo prirode. 


Stene Paria Kanjon 

Optička iluzija u Arizoni poznata je kao talas. Pruge na steni odbacuju vašu percepciju dubine, zbog čega je teško odrediti oblik stene.


Jezero Sorvagsvatn

Jezero na Farskim otocima između Islanda i Norveške izgleda kao da sedi iznad oceana. U stvarnosti, jezero je oko 90 metara iznad mora i ima vodopad koji ulazi u okean, ali kad se snima iz pravog ugla, izgleda veličanstveno. 


Stena Telegrafo

Stena u Brazilu savršeno je mesto za prevaru prijatelja da misle kako ste imali odmor ispunjen opasnim izletima. Ono što ne možete videti je da se druga ravna stena nalazi samo oko tri metra ispod.


Vodopad Horstejl

Predivna optička iluzija u vodopadu koji pada niz stenu El Kapitan u nacionalni park Josemiti. Krajem februara pri zalasku sunca, vodopad odražava zalazeće sunce, zbog kojeg izgleda kao da gori, piše Reader’s Digest.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments