in

misteriozna stenovita šuma u srcu Kine

U krečnjačkim prostranstvima kineske provincije Junan priroda je stvorila kračnjačku formaciju koja izgledom podseća na stenovitu šumu. Zadivljuća stenovita šuma Šilin prostire se na čak 350 km2.

Foto: Shutterstock

Legende koje kruže o šumi

Pre nego što je nauka uspela da objasni nastanak šume, stanovnici Kine su to pokušavali da iskažu kroz legende i mitove.

Prema napopularnijem mitu, zli Asi Abo dovukao je stene na drvenim kolima kojima je želeo da napravi branu na reci Nanpan i tako poplavi plodna polja naroda Sani i Ji, koji su naseljavali ove krajeve.

Međutim, tokom noći je uspeo da sakupi samo onoliko kamenja koliko danas vidimo i usled straha da će tokom dana biti otkriven u svom zločinu ostavio je razbacane stene koje i danas krase dolinu.

Foto: Shutterstock

Nauka o Šilinu

Naučnici su postojanje  šume objasnili dugogodišnjim delovanjem različitih erozivnih procesa na porozne krečnjačke stene. U dalekoj geološkoj prošlosti predeo je bio duboko ispod površine mora.

Organizmi poput korala gradili su debeo sloj krečnjaka oko stenovite osnove. Vremenom tektonskim pokretima predio je izdignut iznad morske površine, a delovanjem sunca, vetra i vode nastao je jedinstven pejzaž kakav danas vidimo.

Najrazličitiji kameniti oblici krase ovu čudnu šumu. Lokalno stanovništvo im je dalo zanimljiva imena „Feniks koji gladi pere“ , „Jednorog koji gleda u mesec“ ili „Pečurka stara deset hiljada godina“.

Foto: Shutterstock

Na pojedinim lokalitetima kameni stubovi su toliko zbijeni jedan uz drugi da liče na šumu.

U srcu predela, u delu šume nazvanom Lićing, postoji mala formacija  stena na kojoj su stari narodi ostavili crteže sa motivima iz njihovog svakodnevnog života. A nedaleko odatle stenovita šuma Najgu krije ulaze u pećine u kojima se nalaze još čudesnije zbirke stena.

Kinezi za njih kažu da su ulaz u podzemni svet. Pojedini tuneli zalaze i do 100 m duboko u utrobu Zemlje. Oko 80 podzemnih jezera krasi ove pećine, a u nekima na dubini od 30 m sakrivene su predivne formacije stalagtita  i stalagmita.

Prelepi podzemni vodopadi upotpunjuju bajkoviti ambijent ovih prostora. I uprkos tome što je u čudesnoj kamenitoj šumi već pronađeno nebrojano mnogo čuda prirode, čini se da je ostalo još mnogo toga da se pronađe i upozna. To samo doprinosi tajanstvenosti predela.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0