in

Italijanski “pacijent broj 1” više nije u opasnosti

Matija je 16. februara počeo da se oseća loše, a 18. februara je otišao u bolnicu gde mu je dijagnostifikovana upala pluća. On je bio “pacijent broj 1”.

Foto: Shutterstock

Nakon nekoliko nedelja teškog stanja, italijanski “pacijent broj 1”, zaražen korona virusom, 38-godišnji muškarac konačno je 10. marta napustio intenzivnu negu.

On je sada u mogućnosti da diše samostalno, nakon nekoliko nedelja bez svesti, a njegovo zdravstveno stanje se konstantno poboljšava.

Da podsetimo, korona virusom je bila zaražena i njegova trudna supruga, ali je ona napustila bolnicu pre njega i stanje nije uticalo na fetus.

Ko je “pacijent broj 1”?

Reč je o Italijanu po imenu Matija koji je iz Kodonja. On je 16. februara počeo da se oseća loše, a 18. februara je otišao u bolnicu gde mu je dijagnostifikovana upala pluća.

Foto: Shutterstock

Pošto u tom trenutku nije pominjao nikakav, ni indirektan, kontakt sa kineskim državljanima, a njegova žena nije imala simptome, dobili su “zeleno svetlo” i poslati kući.

Sledećeg dana se on ponovo pojavio na Hitnoj. Muškarac star 38 godina, inače sportista nije bio bolje od terapije koja mu je data. Njegovo stanje iznenada se drastično pogoršalo, pa je primljen na intenzivnu negu. Bez svesti je bio 18 dana.

Tek tada se njegova supruga setila da je Matija početkom februara večerao sa prijateljem koji svake godine provede nekoliko meseci u Kini.

Inače, još nije najjasnije odakle je tačno korona virus stigao u Italiju. Mnogi tvrde da Matija zapravo nije “prvi pacijent” i da on uopšte tu nije stigao iz Kine, već iz Nemačke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0