in

Čarobni termalni izvor u SAD-u je čudo prirode

Grand Prismatic Spring je jedan od najvećih na svetu, tačnije treći najveći termalni izvor po redu, i najveći u SAD-u. Nalazi se u Nacionalnom parku Jeloustoun, država Vajoming u Sjedinjenim Američkim Državama.

Foto: Shutterstock

Doseže maksimalnu dubinu od oko 50 metara, a svetsku slavu je stekao zbog predivnog spektra boja koje ga okružuju. Različite boje oko izvora nastale su usled aktivnosti bakterija oko ivica bazena gde je voda manje vruća.

Foto: Shutterstock

U različitim vremenskim razdobljima bakterije koje žive u i oko izvora proizvode različite boje. U leto, krajolikom dominiraju narandžasta i crvena boja, dok je zimi uglavnom zastupljena tamno zelena.

Plava boja vode u centru bazena rezultat je selektivne apsorpcije crvene talasne dužine vidljivog svetla, to jest, na nju ne utiču bakterije.

Foto: Shutterstock

Dimenzije ovog spektakularnog prirodnog termalnog izvora su oko 90 x 80 metara, a dubok je oko 50 metara. Procenjuje se da izvor oslobodi oko 2.100 litara vode svakog minuta – vode čija temperatura iznosi oko 70 stepeni Celzijusa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0