in

Apoteka koja izdaje pesme na recept

U malenom britanskom gradu Šorpšajeru pesnikinja Debora Alma odlučila je da otvori pesničku apoteku, jer veruje da u slučaju duševnih problema nijedan lek nije ni do kolena – pesmi. Njena apoteka izdaje pesme na recept!


Debora Alma poslednjih šest godina je vodila “Hitnu pesničku službu” po školama, festivalima i brojnim događanjima i iz ambulantnih kola prepisivala pesme kao lekove za duševne probleme.

Ipak priznaje da, kada je primetila malu napuštenu prodavnicu u Šorpšajeru, odlučila je sa svojim partnerom, takođe pesnikom Džejsom Šerdom, da otvori prvu svetsku pesničku apoteku upravo na ovom mestu.

U apoteci knjige je organizovala prema raspoloženjima, tačnije emocionalnim problemima protiv kojih pomažu, poput stresa, slomljenog srca ili iscrpljenosti.

U apoteci nudi i poetske konsultacije, na kojima “pacijentima” postavlja pažljivo osmišljena pitanja pa im kao lek – prepisuje pesmu, a njena ideja je zasad naišla na odlične kritike meštana malog britanskog grada.


“Mislim da je to posebna vrsta veštine izabrati pravu pesmu za neku osobu nakon što s njom porazgovarate i malo je upoznate”, rekla je Alma.

Ona je dodala da je ideju za lečenje poezijom dobila nakon rada s pacijentima koji pate od demencije, gde je, kako kaže, primetila da upravo poezija može uticati na promenu raspoloženja kod pacijenta.

“Primetila sam kako poezija može sasvim promeniti nečije raspoloženje i kako ljudi odjednom počnu jako pažljivo da slušaju. I pre nego što sam počela ovo da radim, prijatelji koji bi patili od slomljenog srca su često znali da dođu kod mene na šoljicu čaja i prigodnu pesmu”, kaže pesnikinja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments