in

Има да ги грађани у ЕУ изшприцају ки прасићи са 300 милиона вакцина!

Европска комисија (ЕK) је саопштила да је постигла споразум са фармацеутском компанијом Санофи, и обезбедила куповину 300 милона вакцина против ковида-19.

„Предвиђено је да би, након што се покаже да је вакцина безбедна и ефикасна против ковида -19, Kомисија имала уговорни оквир за куповину 300 милиона доза, у име свих држава чланица ЕУ. Kомисија наставља интензивне разговоре са другим произвођачима вакцина“, наводи се у саопштењу ЕK.

Председница ЕK Урсула фон дер Лајен поручила је да институција на чијем је челу, чини све како би се Европљанима омогућио брз приступ вакцини која је безбедна и штити их од коронавируса.

Она је казала да је договор са компанијом Санофи само први корак и најавила нове уговоре са неколико осталих компанија.

Европска унија има око 445 милиона грађана, а уговор са компанијом Санофи о куповини 300 милона вакцина већ покрива знатан део становинштва.

Европска комесарка за здравље и безбедност хране Стела Kириакидес истакла је да је договор са компанијом Санофи, први важан корак у обезбеђивању једнаког приступа вакцини за европске грађане.

„Сигурна и ефикасна вакцина против ковида-19 је најсигурнија стратегија за излазак из кризе. Из тог разлога последњих недеља преговарамо о јединственом приступу ЕУ, како би обезбедили дозе обец́авајуц́их кандидата за вакцину“, поручила је Kириакидес.

На иницијативу ЕK, у мају је прикупљено скоро 16 милијарди евра у, глобалној акцији за универзални приступ тестовима, третманима и вакцинама против коронавируса и за глобални опоравак, преноси Радио Слободна Европа.

ФоНет

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0