in

Данас поново литије, митрополит предводи крсни ход у Подгорици

Данас поново литије, митрополит предводи крсни ход у Подгорици

У више градова у Црној Гори данас ће бити одржане литије, коју ће у Подгорици предводити митрополит црногорско-приморски Амфилохије, а у Будви владика Јоаникије.

Литије се у Црној Гори одржавају поводом доношења неуставног и безбожничког Закона о слободи вјероисповјести, којим је предвиђено одузимање имовине Српској православној цркви у Црној Гори

Митрополит ће у 19.00 часова служити молебан у Храму Христовог Васкрсења, а потом и литија проћи улицама главног града Црне Горе. У исто вријеме биће служен молебан у Цркви Свете Тројице на Старом граду у Будви, а пором ће кренути литија.

Молебани ће часова бити служени у Никшићу, Бару, Котору, Жабљаку, Берана,ма Плужинама, Данилограду, Пљевљима, гдје ће литију предводити ректор Цетињске богословије Гојко Перовић.

Митрополит Амфилхије позвао је учеснике молитвених литија да се придржавају здравствених мјера.

– Дужност нам је да, чувајући себе, чувамо и све око себе. Јер, брат, а сваки човјек нам је брат, највећа је светиња на земљи – истакао је владика.

Он је позвао и тужилаштво и Управу полиције, као и друге надлежне органе, да се прије и послије литија понашају законито и да не доносе незаконите акте против свештенства, монаштва и вјерног народа због учешћа у литији.

Поручио им је да су дужни да заштите, а не да крше Уставом загарантована људска права и слободе.

– Молимо се Светој Тројици да нас исцијели и заштити од свих вируса, посебно од вируса неправде, богомржње и братомржње – истакао је митрополит.

РТРС

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0