in

ЕУ: Не признајемо Лукашенка за законитог председника БелорусијеЕУ: Не признајемо Лукашенка за законитог председника Белорусије


15.09.2020. – 17:46

ИСКРА на Фејсбуку

Путин и Лукашенко (фото: vostok.rs/ © РИА Новости / Сергей Гунеев)

Европска унија не признаје Александра Лукашенка за законитог председника Белорусије. ЕУ и даље сматра да су избори, који су одржани у Белорусији у августу фалсификовани, рекао је шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ.

„Сматрамо да су избори, који су одржани у Белорусији 9. августа, фалсификовани. Не признајемо Лукашенка за законитог председника Белорусије“, истакао је Борељ.

Он је додао да би нови председнички избори под покровитељством Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) могли бити „најбоље решење“ за кризу у тој земљи.

Борељ је саопштио да ЕУ преиспитује односе са Белорусијом, анализирајући секторе у којима би требало замрзнути односе.

Притом је додао да је „неопходно интензивирати помоћ белоруском становништву“.

Борељ је нагласио да би санкције против Белорусије требало да се усвоје што је пре могуће, пре заседања Европског савета које ће се одржати 24. и 25. септембра.

„Уводимо санкције. Многи, који су учествовали у репресијама, биће обухваћени санкцијама. Анализирамо то питање у Савету Европе, желимо да усвојимо те санкције што пре“, рекао је Борељ.

„Ако ситуација настави да се погоршава, могу бити усвојене додатне санкције“, рекао је Борељ.


vostok.rs