in

Politika proširenja EU prioritet Višegradske grupe

Foto: Ministarstvo za evropske integracije Srbije / Promo

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se danas sa ambasadorima država Višegradske grupe (V4), koju čine Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska. Razgovarali su o odnosima i nastavku saradnje Srbije i članica V4, evropskim integracijama, regionu, bilateralnim odnosima i drugim važnim temama.

Ministarka je zahvalila državama Višegradske grupe na značajnoj i sveukupnoj pomoći kojom podržavaju proces pristupanja Srbije, a koje su u samoj EU snažne zagovornice njenog proširenja, posebno kada je o našoj državi reč.

Istakla je i da su iskustva tih država – iz perioda kada su bile kandidat za članstvo u EU, a što je naša zemlja sada, za nas posebno dragocena, saopšteno je iz kabineta ministra za evropske integracije.

Ministar Joksimović informisala je ambasadore V4 da je Srbija generalno zadovoljna Izveštajem EK, iako on sadrži političke kvalifikacije koje su doprinele stvaranju pogršnog utiska da naša država nije dovoljno napredovala u procesu pristupanja. Potvrdila je i da ćemo sve ozbiljne primedbe EK uvažiti i implementirati.

Uz očekivanje da će Srbija do kraja rumunskog predsedavanja Savetom EU otvoriti bar dva od pet poglavlja za koja smo tehnički spremni, ministar za EI potvrdila je našu posvećenost sprovođenju reformi. Ponovila je da je Beograd spreman na nastavak dijaloga kada Priština ukine nelegitimnu odluku o uvođenju tarifa na robu iz Centralne Srbije.

Jadranka Joksimović i ambasadori V4 razgovarali su o inicijativi koja je pokreniuta tokom posete slovačkog premijera Petera Pelegrinija da se održi sastanak formata V4+1 – Srbija.

Ideja je da se poboljša i unapredi komunikacija između država, posebno u procesu evropskih integracija, ali i u oblastima bezbednosti, infrastrukture, visoke tehnologije i kulture.

Ambasadori su ponovili su da je politika proširenja EU na Zapadni Balkan važan i prioritetan zadatak V4, koja razume da taj proces predstavlja vitalnu i važnu politiku EU.

Naglasili su da će države Višegradske grupe aktivno nastaviti da podržavaju proces EI Srbije, da su rezultati reformi vidljivi, kao i naša posvećenost pristupanju.

Ministar Joksimović i njeni sagovornici, potvrdili su da će saradnja Srbije i država V4 u našem procesu EI biti nastavljena kroz modele definisane Memorandumima o saradnji, navedeno je u saopštenju.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

PLANIRALI SU SLAVLJE, A SPREMAJU SAHRANU Mlada majka (15) koja je stradala na motoru nije dočekala da KRSTI SVOJU BEBU

Suzana i Nadežda se posvađale, Biljićeva nasrnula na Perovićku!