in

Gde su greške tu su i grešnici, ali naš su

Sa našim košarkašima je kao sa onom kletvom, valjda beše jevrejska: Dabogda imao pa nemao….Kad imaš navikneš da imaš pa kad nemaš sve izgleda katastrofa. Mi smo navikli na medalje, makar i srebrne, pa je muka kad si daleko od njih.


Kvota u MaxBetu na trijumf Sjedinjenih Američkih Država protiv Francuske je 1.35.


Košarkaški i ostali narod je razočaran. Na to ima pravo, ali da li frustracija daje pravo i na pljuvanje po igračima i selektoru?

Nije me mrzelo da pročitam stotine komentara na raznim sajtovima. Evo termina i pojmova koji dominiraju: arogancija, dilentatizam, nestručnost, nespremnost, sujeta, samovolja, Jokić precenjen, ko čini startnu petorku, tako mu (Đorđeviću) i treba kad nije poveo Kalinića i Nedovića, šta će nam 4 centra, zašto smo samo mi pametni pa nećemo naturalizovanog igrača…Na 10 ili 15 „pljuvačkih“ komentara bio je jedan podrške igračima.

Te komentare su pisali, verovatno, isti oni koji su igrače i Sašu Đirđoveća dizali u nebo posle Španije 2014, Rija 2016. pa i Istanbula 2017. Imamo, izgleda, kratko pamćenje. To su, manje-više, isti igrači, isti selektor, isto rukovodstvo Saveza…Valjda samo kod nas put od genijalaca, pobednika i majstora do neznalica, šegrta i gubitnika traje tako kratko.

Neću da tražim opravdanja za dva uzastopna poraza od kojih je ovaj od Argentine bolniji. Opravdaja nema, osim podsećanja da je ovo sport, u njemu se pobeđuje i gubi, posebno kad naiđeš na boljeg rivala. Ono što postoji i što treba da se nađe jeste objašnjenje poraza. Da se, ako je moguće, greške isprave za neko novo takmičenje. Grešio je selektor (priznaje i sam), grešili su igrači (priznaju), grešili su i novinari, ne samo naši, koji su Srbiju videli na tronu (da li priznajemo ?), grešile su sudije (ne verujem ni u kakve zavere, toliko znaju), greši FIBA što u ratu sa Evroligom kažnjava košarku biranjem nedoraslih sudija, pogrešili su u svom optimizmu naši navijači koji će umesto utakmica u Pekingu posetiti Kineski zid, Zabranjeni grad i možda pojesti neku „Pekinšku patku“…

Gde su greške tu su i grešnici, ali naš su. Moramo da ih volimo i poštujemo i kad gube. Obradovaće oni nas još koji put.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Predsednik Reala sanja o selidbi u NBA!

RASPAD Košarkaško samoubistvo Bjelice u najvažnijim mečevima